Pages

Ads 468x60px


  • ~O) Online:
  • twitter facebook google plus email

    Labels

    •Iașul are din această săptămâna 6 noi șenilate destinate intervenților de urgență •

    sâmbătă, 13 decembrie 2014

    Iași - a început distribuirea ajutoarelor alimentare de la U.E.

    Începînd cu data de 15 decembrie 2014, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară va începe distribuirea produselor alimentare primite de la Uniunea Europeană.
    Distribuirea se va face zilnic, de luni până vineri, între orele 08,00-16,00, în două locaţii:
    1. Depozitul VITALEF din bld.Chimiei nr.12 – şase puncte de distribuţie, literele AFE, B, C, DG, HIL, JKM
    2. Depozitul din şos.Naţională nr.43 - şase puncte de distribuţie literele NO, P, RU, S, T, VWZY.Baza legală europeană pentru POAD este constituită de Regulamentul nr. 223/2014 al Parlamentului european si al Consiliului din 11 martie 2014  care înlocuieşte legislaţia europeană anterioară în domeniu. Cadrul legal naţional este Hotărârea de Guvern nr. 799/2014 care stabileşte cadrul colaborării instituţionale necesar implementării POAD 2014 în România şi categoriile de persoane care vor beneficia de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul POAD.
     Ajutoarele alimentare constau în făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită în suc propriu, conserve cu pateu de ficat. Livrarea acestora se va face în două cutii de carton cu conţinut identic.  Fiecare cutie va cuprinde ½ din cantitatea alocată pentru o persoană.

    Ridicarea alimentelor:
    Pentru persoanele care deţin cupon pachetele cu alimente se ridică pe baza cuponului şi a documentului de identitate (nu se opreşte copie după documentul de identitate, ci doar se verifică datele), reprezentantul primărie păstrând cuponul.
    Pentru persoanele care se regăsesc pe lista cu persoanele îndreptăţite să ridice cupoanele dar din diverse motive nu au acest cupon (fie nu l-au ridicat, fie l-au pierdut etc), reprezentanţii primăriei verifica datele de identitate (CNP) înscrise în listele nominale cu cele înscrise în actul de identitate şi solicită semnătura persoanei respective în această listă, însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere , formular tip pus la dispoziţie de către reprezentantul primăriei, în care se va arata motivul pentru care nu a intrat în posesia acestuia.
    Listele suplimentare:
    Primăriile întocmesc listele suplimentare cu persoanele care intră în categoriile beneficiare de ajutoare alimentare între data constituirii bazei de date şi data distribuiri sau care din eroare nu au fost cuprinse în baza de date furnizată Ministerul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice respectiv perioada 01.08.2014 – 08.12.2014.
    Distribuirea ajutoarelor pe bază de liste suplimentare se face după acoperirea cererilor beneficiarilor de cupoane şi a celor care apar în lista nominală cu cei îndreptăţiţi să primească astfel de cupoane dar nu le-au ridicat. Distribuirea pe liste suplimentare se va face pe baza actului de identitate şi a unui document care atestă încadrarea în grupul ţintă (a se vedea art. 5 alin. 2 din HG 799/2014). Reprezentantul primăriei ataşează la lista suplimentară copii ale documentelor care atestă calitatea de beneficiar.

    Iași - Târgului de Crăciun a ajuns la a treia ediție

    În perioada 12 - 23 decembrie 2014, Consiliul Judeţean Iaşi împreună cu ERA Shopping Park, Camera Agricolă Judeţeană Iaşi, Carrefour şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi vor organiza a III-a ediţie a Târgului de Crăciun din Iaşi. Evenimentul se va desfăşura în parcarea ERA Shopping Park (Păcurari) şi va putea fi vizitat de luni până vineri între orele 12:00-18:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10:00-20:00. 
    Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 13 decembrie, începând cu ora 12.00. „Îi aşteptăm pe toţi ieşenii să vină la Târg pentru a ne bucura împreună de sărbătorile de iarnă. Deşi mi-aş fi dorit ca Târgul să fie organizat în zona centrală a oraşului, după cum s-a întâmplat în ceilalţi doi ani, nu am primit autorizație din partea Primăriei Municipiului Iași. De aceea, în acest an, Târgul de Crăciun din Iași va avea loc în parcarea centrului comercial Era Shopping Park, din zona Păcurari, partenerii noștri la această ediție”, a declarat Cristian Adomniței, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
    În cele 50 de căsuţe ale Consiliului Judeţean producători agricoli și meșteșugari din mai multe zone ale țării vor prezenta și comercializa produse tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă. În același timp, vizitatorii vor putea achiziționa decoraţiuni şi ornamente de Crăciun şi alte produse de artizanat.
    Atmosfera sărbătorilor va fi întreţinută de grupuri de colindători şi dansatori din Moldova, Maramureș și Transilvania prezenți și în cadrul Festivalului Folcloric „Datini și Obiceiuri de Iarnă” organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iaşi. 
    Astfel, în perioada 12-14 și 19-21 decembrie, în Atriumul din ERA Shopping Park vor avea loc spectacole susținute de interpreţi de muzică populară, artişti ai Teatrului de Copii şi Tineret „Luceafărul” şi ai Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici”.

    Cristian Adomniței,noul Președinte al CDRNE

    Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniței, a fost ales Președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (CDRNE). Mandatul domniei sale va fi pe durata unui an. Decizia a fost luată ieri, 11 decembrie, în cadrul şedinţei de lucru a CDRNE. „În noua calitate de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, voi putea participa ca membru în Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Regional. La începutul anului 2015 va avea loc o întâlnire a membrilor Comitetului, unde se vor dezbate criteriilor de selecţie pentru proiectele finanţate prin acest Program în perioada 2014-2020. Îmi doresc să reprezint cât mai bine interesele cetățenilor din întreaga Regiune de Dezvoltare Nord-Est”, a declarat dl. Cristian Adomniței

    În cadrul aceleiaşi şedinţe, Dan Manoliu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a fost ales Vicepreședinte al CDRNE.
    Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est este organul deliberativ pentru Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și este alcătuit din președinții consiliilor județene din regiune, un reprezentant al consiliilor locale municipale din fiecare judeţ al regiunii, un reprezentant al consiliilor locale orăşeneşti din fiecare judeţ al regiunii şi un reprezentant al consiliilor locale comunale din fiecare judeţ al regiunii.

    Parcul de la Teatrul National din Iași va fi transformat în parcare subterană

    Proiectul a primit acordul de mediu 

    Este vorba despre parcul care face legătura între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ şi Catedrala Mitropolitană. Proiectul ce prevede constyruirea unei parcări subterane în parcul din fața Teatrului Național din Iaşi a primit acord de mediu favorabil. În forma actual sa actual, proiectul  presupune amenajarea a 320 de locuri de parcare, precum şi reamenajarea parcului din faţa Naționalului Ieșean. Toată această investiție a primăriei Ieșene ar urma să atragă o finanțare europeană în valoare de 8,2 milioane de lei.
     “Avem posibilitatea refacerii acestui parc cu fonduri europene nerambursabile, iar noi ca edili responsabili nu putem ignora această oportunitate, faptul că Agenția de Protecție a Mediului a avizat proiectul arată că ținem cont de aspectele de mediu și ecologice care țin de această lucrare”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. 
    Proiectul nu este agreiat în totalitate de ieșeni. Organizațiile non-guvernamentale și o mare parte a societății civile se opun acestei inițiative. Oamenii se tem că ar urma să fie sacrificat iremediabil singurul parc rămas în centrul oraşului. Aici se găsesc 15 platani monumentali, considerați monumente ale naturii, precum și o serie de statui de personalități cultural-artistice.

    Pasajul ”Mihai Eminescu” va fi inaugurat pe 15 decembrie

    Luni, 15 decembrie 2014, începînd cu ora 15 va avea loc la Iași inaugurarea pasajului ”Mihai Eminescu”.„Prin implementarea proiectelor europene, infrastructura Iaşului cunoaşte noi dimensiuni ale modernităţii. În acest context, una dintre cele mai mari investiţii în remodelarea urbană a Iaşului o constituie realizarea Pasajului subteran „Mihai Eminescu”, element strategic în noua configuraţie rutieră a Iaşului şi simbol al dinamismului oraşului nostru şi construcţie de anvergură în peisajul urban ieşean, a cărei inaugurare va avea loc luni, 15 decembrie 2014, la ora 15.00”, a declarat primarul Gheorghe Nichita


    Înainte de inaugurare, au fost făcute publice noile reglementări de cirulaţie în interiorul pasajului cât şi la suprafaţa acestuia astfel: şoferii,nu vor putea face manevre de întoarcere în zona pasajului, pe o distanţă de 30 de metri, atât la intrare cât şi la ieşire. În ceea ce priveşte pietonii aceștia vor putea circula pe pasajele pietonale construite deja care supratraversează pasajul, atât pe zona Independenţei, cât şi pe zona Păcurari, respective la Biblioteca Centrală Universitară.  „Semnalizarea rutieră va fi completată cu un marcaj axial sub forma unei denivelări, care va permite urmărirea benzii de circulaţie cu 30 de metri înainte de intrare şi 30 de metri pe celălalt capăt. Va mai fi o semnalizare suplimentară pe parapeţii de beton, prin introducerea unor elemente de cauciuc cu indicatorul Ocolire, atât pe intrarea dinspre Păcurari, cât şi pe cea dinspre Independenţei. De asemenea, va fi urmărit un marcaj suplimentar pe latura din stânga – dinspre Păcurari spre Independenţei – pentru a nu permite virajul de stânga brusc, astfel încât să-l împiedice pe cel care părăseşte pasajul”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
    Pasajul are o înălţime de cinci metri iar viteza de traversare a pasajului este de 30 de km pe oră. Potrivit studiilor, traficul în zona Fundaţie se va îmbunătăţi cu 75%, prin darea în funcţiune a pasajului „Mihai Eminescu” prin care pot circula câte 5000 de autovehicule pe oră. Oficialii Primăriei au mai precizat că cele patru semafoare din intersecţie vor intra în funcţiune odată cu inaugurarea pasajului subteran şi că intersecţia va fi supravegheată de poliţişti de la Rutieră şi cei locali în primele zile de introducere a noilor reglementări de trafic.

    CET Iași a finalizat modernizarea cazanului de apa fierbinte 3

    La începutul lunii decembrie 2014 s-au încheiat lucrările de modernizare a Cazanului de Apă Fierbinte 3 de la CET Tudor. Este vorba de lucrări în valoare de 13,4 milioane lei fara TVA ce fac parte din proiectul cu finanțare europeană derulat de Primăria Municipiului Iași pentru sistemul centralizat de termoficare al orașului.
    CAF-ul 3, utilizat în schema de funcționare a termoficarii centralizate în afara sezonului de încălzire și în timpul tranziției dintre perioadele de extrasezon și iarnă, devine astfel un echipament performant și protector al mediului înconjurator datorită unei tehnologii de ultimă generație ce pune în valoare exploatarea eficientă cu un consum redus de combustibil și un nivel extrem de scăzut al emisiilor poluante. Cele 8 arzatoare cu NOx redus ale cazanului cu o putere instalată de 116,3 MW termici ating un randament în funcționarea continuă de 93,5%, iar nivelul extrem de scăzut al emisiilor respectă în totalitate dispozițiile Directivei 2010/75/UE privitoare la instalațiile mari de ardere.
    „Controlul automat al procesului de ardere, monitorizarea online în permanență a parametrilor de funcționare și a emisiilor poluante, comandă la distantă, din Dispeceratul Central, a echipamentelor și dispozitivelor cazanului, precum și sistemele de protecție și siguranță ale acestuia - toate aceste elemente transformă CAF-ul 3 de la CET Tudor într-una din cele mai moderne surse de producere a energiei termice din România”, ”, a declarat Ana-Maria Icatoiu, directorul comercial al Dalkia Termo Iași SA.

    Dezbaterea “Autostrada pentru Moldova” a adunat la Piatra Neamţ peste 100 de susţinători

    Ei cer introducerea de urgenţă a  Autostrăzii Iaşi Tg. Mureş în Master Planul General de Transport al României. Scopul - accesarea banilor europeni pentru finanţare.

    Joi, 4 decembrie a avut loc la Piatra Neamţ, dezbaterea publică cu tema „Autostradă pentru Moldova”. La acest eveniment au fost invitaţi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene din Regiunea de Nord-Est, parlamentarii, primarii de oraşe, municipii şi municipii reşedinţă de judeţ din Regiunea de Nord-Est, oameni de afaceri, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie, reprezentanţi ai Guvernului şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi centrale din Republica Moldova, reprezentanţi ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi ai Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova. 
    Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mugur Cozmanciuc, deputat, Boris Gherasim, vice-ministru al Transporturilor în Guvernul Republicii Moldova,  Florin Ţurcanu, preşedintele C. J.  Botoşani, Valeriu Ţarigradschi, preşedintele Consiliului Raional Glodeni, Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Neculai Apostol, directorul executiv al ADR Nord-Est,  Petru Movilă, deputat, Ţapu Nazare Eugen, senator, Şova Lucian, deputat, Siminovici Doru, preşedintele Camerei de Comerţ Bacău, precum şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai mediului de afaceri.
    “Suntem în al 12-lea ceas şi introducerea în Master Planul General de Transport al României a autostrăzii Moldova – Transilvania pentru a putea fi finanţată cu bani europeni este şansa întregii regiuni de Nord-Est pentru mai multă bunăstare, mai multe locuri de muncă şi mai multe investiţii. Dacă în periaoda următoare autostrada nu se va regăsi între priorităţie incluse în MasterPlan, nu va exista nicio şansă să o finanţăm pe bani europeni până în 2022”, a declarat Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
    În urma acestei dezbateri cei prezenţi au adoptat o rezoluţie privind reintroducerea de urgență a autostrăzii Moldova - Transilvania (Târgu-Mureș - Ditrău - Târgu Neamţ – Iaşi - Ungheni) în Master Planul General de Transport (MPGT) al României. Deasemeni ca acest lucru ar trebui să se întâmple înainte de aprobarea, de către Guvern, a documentului final.
    “Fac un apel la toţi factorii de decizie din Regiunea de Nord-Est, indiferent de culoarea politică, să susţină acest proiect. Trebuie să fim uniţi pentru că doar aşa vom reuşi să convingem guvernul să introducă autostrada în Master Planul General de Transport al României”, a Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.
    În finalul rezoluţie se trage un puternic semnal de alarmă în ceea ce priveşte o eventuală lipsă de reacţie a autorităţilor responsabile.  În opinia celor prezenţi  amânarea de către guvern a deciziei, reprezinţă  o condamnarea a Regiunii Nord-Est și a Moldovei de peste Prut, pentru alte câteva zeci de ani, la sărăcie și izolare. Astfel, „Autostradă pentru Moldova” trebuie să fie proiectul de ţară cu care să celebrăm 2018 și cu care să pășim, cu adevărat, într-o Europă care apreciază unitatea și solidaritatea în aceeași măsură cu diversitatea.

    După cinci ani, a fost finalizată modernizarea drumului Iași - Botoșani


    După aproximativ cinci ani a fost finalizată lucrare de reabilitare și modernizare a drumului interjudețean Iași - Botoșani. În total a fost reabilitați 42,805 km, de infrastructură rutieră, lucrări de consolidare terasament pe DJ 282 C, Km 24 + 350 – Km 25 + 450 (între localitatea Mihail Kogălniceanu şi localitatea Borsa), lucrări de amenajarea drumurilor laterale, lucrările aferente de amenajare a teritoriului si protecţia mediului,  reabilitarea a 5 poduri şi construcţia a 2 poduri noi, 14 podeţe transversale noi, 105 podeţe transversale rehabilitate, 4 podeţe tip C2 noi, 820 podeţe acces gospodării, 20.500 mp de trotuar.
    Inaugurarea a fost făcută, marți, 9 decembrie, în satul Plugari de către Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniței alături de care au participat și câteva sute de localnici din comunele Ţigănaşi, Vlădeni, Şipote şi Plugari. „Sunt foarte bucuros că am finalizat acest drum pe care locuitorii din cele patru comune de pe traseu îl numeau Drumul Groazei. Preţ de mulţi ani a fost impracticabil, oamenii preferând să circule pe un drum creat pe câmp. Opinia mea este că a devenit cel mai frumos drum din judeţ, atât din punct de vedere al lucrărilor, cât şi al peisajelor de pe traseu. Împreună cu drumul de la Dobrovăţ sau cel de la Cristeşti – Tătăruşi concurează pentru titlul de cel mai frumos drum din România”, a declarat dl. Cristian Adomniței. Evenimente asemănătoare au avut loc şi în comunele Şipote, Vlădeni şi Ţigănaşi.
    Proiectul este cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, în cadrul Axei Prioritare 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Valoarea totală a proiectului a fost de 82.038.960,46 lei, inclusiv T.V.A., din care 58.237.042,60 lei finanţare nerambursabilă. Durata implementării a fost de 64 de luni. La data de 08.09.2009 a fost semnat între Consiliul Judeţean Iaşi (în calitate de Beneficiar), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 – AM POR) contractul de finanţare nr. 539. Obiectul contractului reprezenta acordarea finanţării nerambursabile de către AM POR, pentru implementarea proiectului „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere interjudeţene DJ 282C, DJ 282, DJ 282B Iaşi – Botoşani”. Data începerii proiectului a fost 9 septembrie 2009.

     

    Informația ta...

    Informația ta...
    Iasi, Romania
    Powered By Blogger

    Calendar Ortodox

     
    Blogger Templates