Pages

Ads 468x60px


  • ~O) Online:
  • twitter facebook google plus email

    Labels

    •Iașul are din această săptămâna 6 noi șenilate destinate intervenților de urgență •

    duminică, 21 decembrie 2014

    ”Datini și obiceiuri de iarnă” la Iași

    În zilele de 19-20 decembrie,  s-a desfășurat la Iași, Festivalul ”Datini și obiceiuri de iarnă”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale, eveniment etnofolcloric care și-a dobânândit, pe parcursul anilor, un binemeritat prestigiu pe plan național.
    De 47 de ani, la sfârșitul lunii decembrie, traduția reunește la Iași mesagerii frumoaselor datini strămoșești ale românilor. Copii, tineri și vârstnici așteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu cetele de colindători și urător, precum și alaiurile de jocuri cu măști, prilej de rememorare a satului tradițional românesc.
    La ediția de anul acesta au fost prezente peste 22 de ansambluri de obiceiuri și alaie de colindători. Participanții au venit în principal de pe meleagurile județului Iași dar și din Suceava, Cluj, Bistrița Naăsăud, Botoșani, Maramureș. Ca o noutate la ediția din acest an au fost și câte două ansambluri din Republica Moldova ”Doinița” din Bălți, ”Țărăncuța” din Durlești precum și două din Ucraina, respective, ”Oberih” din Zastavana –Cernăuți, și alaiul ”Căiuții” din Hobova – Herța.

    Ca de obicei Casa de Cultură a studenților unde a avut loc evenimentul a fost arhiplină, publicul ieșean venind și de această dată în număr mare. 
    ”Suntem pentru prima dată la Iași, și am rămas plăcut surprinși de numărul mare de participanți. Am văzut obiceiuri tradiționale, formații bine pregătite, obiceiuri care le avem de la moșii și strămoșii noștri și pe care trebuie să le predăm generațiilor viitoare.”, ne-a spus Marius Coste Ciocîrlău,  conducătorul ansamblului ”Strugurelul” din Cicârlău, județul Maramureș.”
    Pe durata celor cinci ore pe scenă Casei de Cultură au fost pezentate o diversitate de dansuri tradiționale, Capra, Ursul, Cerbul, Jocul căiuților, Mascații, Jocul Colacilor, Colindătorii, Urătorii, Sorcova. Impresionante au fost măștile, și autenticitatea repertoriului, a costumelor tradiționale dar poate cea mai importanantă este tradiția și continuitatea ei. 
    ”Noi la Iași am venit cu alaiul ”Cerbul” de la Heleșteni, unde am prezentat parte din tradiția noastră de sărbatori. Alaiul nostru are în jur de 30 de membrii, 2 cerbi, ursarii 20, fluierașuil și mascații.” ne-a spus   Alexa Dumitru membru al Alaiului din Heleșteni - Iași. 

     

    Informația ta...

    Informația ta...
    Iasi, Romania
    Powered By Blogger

    Calendar Ortodox

     
    Blogger Templates